23.9.13

Viestien voimaa

Viesteissä nähdään monesti lajimme suurimmat draaman kaaret. Kaikki suoritukset saavat alkunsa ensin mielessämme ja vasta sitten voimme tuottaa varsinaisen teon fyysisesti. Henkinen puoli on ratkaiseva ja missään se ei korostu niin paljon kuin viesteissä. Mieli täytyy hallita, muuttaa viestin paineet positiiviseksi, eteenpäin vieväksi energiaksi. 

Jos tunne menee yli eikä lainkaan ajattele mitä tekee on draaman aines ilmassa, tai ehkäpä lajiamme ajatellen vedessä. Kun tunne ottaa järjestä vallan on tuloksena usein joko epäonnistuminen tai huippu-uinti. 

Epäonnistuminen ilmenee vaihtorikkona tai liian kovana aloittamisena ja hyytymisenä lopussa. Joskus taas nähdään uimareilta aivan huikeita suorituksia, jotka ovat suhteessa selkeästi uimarin tasoa parempia. Molempia vaihtoehtoja näkee usein ja siksikin viestit ovat niin mielenkiintoisia.

Viestivaihto ei ole vaikea suoritus. Tärkeintä on toistojen määrän tuoma varmuus. Mielestäni maaliintulijan tehtävä on uida NORMAALISTI. Kuinka uidaan normaalisti ? Kun maaliintulosta on kyse niin tottakai täysiä, ja jos kyseessä on VU-viesti niin hengittämättä koska se usein on nopein tapa uida kyseistä lajia.

Jos uimari keskittyy tekemään erityisen selkeän maaliintulon helpottaakseen lähtijää olen sitä mieltä että uintinopeus väistämättä laskee ja kokonaistulos on siten heikompi. Lisäksi kun lähtijä seuraa maaliintulijan uintia niin jos uinti muuttuu erilaiseksi viimeisillä vedoilla on lopputuloksena helposti vaikeammin luettava maaliintulo. Maaliintulija ui normaalisti täysiä maaliin asti ja suurin vastuu vaihdosta on lähtijällä.

Aivan mitä tahansa maaliintulija toki ei saa tehdä. Maaliintuloa täytyy harjoitella yhtä lailla niin paljon että joskus nähtäviä puolittaisia vetoja tai pitkiä liukuja maaliin ei tule. Päätyyn mentäessä vetojen sovittaminen tehdään suurinpiirtein lippujen kohdalla, jotta viimeinen veto voidaan tehdä juuri oikealta etäisyydeltä.

Kuinka sitten joukkuetovereiden ja katsomon tuomien paineiden myötä pidetään pää kasassa ? Harjoittelemalla vaihtoja niin paljon että ne tuntuvat varmoilta, pelkoa vaihtorikkeestä ei ole. Toiseksi pitää harjoitella keskittymään oikean aloitusvauhdin uimiseen myös viestinkin tuomassa paineessa.

Kun nämä kaksi asiaa ovat kunnossa niin tuloksena on joko tason mukainen perusuinti tai se huippu-uinti.

Seuran Youtube-kanava sai viimeisimpinä lisäyksinä Pirkkolan SKU-viestit, joissa yhdessä tuli vaihtorike. Kun aikanaan perustin kanavan sanoin että myös epäonnistuneet suoritukset voivat päätyä nähtäville, jotta niistä voidaan oppia ja ponnistaa eteenpäin. Ja uskon että uimarit katsovat mielellään uintitekniikkaansa, käännöstä sekä maaliintuloa ja toivon että löytävät sieltä kehityskohteita. Tekniikan paras mahdollinen kehittäjähän on aina uimari itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti